Eddigiek

A Berezd és a rajta lévő, Csete György által tervezett kilátó Cserépfalu emblematikus pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a falura és a Bükk-hegység közeli tájaira. Ide minden turista ellátogat, bármelyik évszakban érkezik is a faluba. Legelső feladatunknak azt tartottuk, hogy itt rendezett, szemétmentes környezet várja a látogatót mindig, ezért működésünk első éveiben többször is úgynevezett kistakarítást tartottunk ott. (Ma már évek óta az önkormányzat végzi a környék rendben tartásának feladatát, a közmunkások igénybevételével.)

Alakulásunk évétől kezdődően Dr. Szász Tibor elnök vezetésével Cserépfalu környezetének és a Bükkalja természeti szépségeit felkereső kirándulásokat szervezett Egyesületünk a helyi óvónőkkel együttműködésben. Ezen alkalmakon olykor 40-50-en is részt vettek.

A társadalmi párbeszéd jegyében kulturális eseményeket szerveztünk, amelyeket kezdetben „juliális”-nak, illetve a „Cserépi Együttműködés Napjá”-nak neveztünk el, és amelyet a későbbiekben igyekeztünk a szokásos, augusztus második hétvégéjén rendezett Falunap programjába illeszteni.

2012-ben az egyesület elhatározta, hogy megtisztítja és járhatóvá teszi a faluhoz tartozó kirándulóhely, a Mész-patak szurdokát, az úgy nevezett Szoros-Kőporost. A patakból nagy mennyiségű szemét került ki.

2013-ban a Berezdi Tanösvényhez vezető lépcső felújítására kerítettünk sort, amihez faanyagot az önkormányzat biztosított, az egyéb anyagokat pedig az Egyesület vette meg,  illetve a munkát is mi végeztük el.

Dr. Szász Tibor, az Egyesület elnöke - még 2011-ben - a Debreceni Egyetem és Nemzeti Könyvtárral folytatott egyeztetés során elérte, hogy az intézmény 400 db gyermekkönyvet küldjön Cserépfalu iskolájának könyvtára részére.

2013. óta az egyesület támogatja a "Pálinkamustra - Népi értékek napja" elnevezésű, minden év májusában megrendezendő eseményt, amely támogatással lehetőség nyílik egy-egy autentikus népzenét játszó zenekar meghívására.   

2014 nyarán, egy, a faluba költözött fiatal képzőművész, Szitta Imola ötnapos művésztábort szervezett, amelyre meghívott néhány fiatal művészt az Egri Esterházy Károly Főiskola vonzásköréből. Egyesületünk vállalta, hogy bemutatja nekik a falut és környezetét, mintegy ihletet és alapanyagot teremtve az itt készülő munkákhoz, másrészt minden este más-más egyesületi tag vállalta, hogy melegétellel vendégeli meg őket. Az elkészült műalkotásokból árverést rendeztünk.

2013 őszén indult a szintén cserépfalui Szalakóta Egyesület„phono klub”-ja – velük együttműködve támogattuk a klub néhány programját. A klub vendégei általában zenészek, táncosok, ismeretterjesztést végző előadók voltak, illetve egy-egy film bemutatására is sor került.

2015 decembere óta egyesületünk támogatja, illetve részt is vesz a cserépi TRAPP gyermekek és fiatalok számára rendezett „Mikulás-napi futás””-ának lebonyolításában. A programban nagy számban részt vettek a környékbeli iskolák (Bükkzsérc, Noszvaj) tanulói is.